Dieta i fitness. Zdrowe odżywianie, sport, współczynnik BMI

Zacznij zdrowo żyć. Wskazówki i porady dla zdrowych diet

RSS 2.0

Cukrzyca – co warto wiedzieć?

Nazywana „białą śmiercią” czy „epidemią XX i XXI wieku” cukrzyca stała się w ostatnich dziesięcioleciach chorobą powszechnie występującą w krajach Zachodu. Szacuje się, że w Polsce choruje na nią niemal 2 miliony ludzi. Cukrzyca to choroba związana z niedoborem lub niewłaściwym działaniem insuliny w organizmie, co powoduje wzrost lub poważne wahania poziomu cukru we krwi. Dwa główne typy cukrzycy czyli 1 i 2 różnią się od siebie przyczynami i sposobem leczenia choroby. W przypadku cukrzycy typu 1 powodem wystąpienia choroby jest niewydolność komórek trzustki i niewydzielanie przez nie insuliny. Dla utrzymania przy życiu osoby chorej niezbędne jest systematyczne podawanie insuliny z zewnątrz – stąd wskazywanie tego typu jako cukrzyca insulinaozależna. Nazywa się ją również cukrzycą typu dziecięcego, występuje bowiem u młodszych pacjentów. Cukrzyca typu 2 (insulinoniezależna) to choroba znacznie mocniej rozpowszechniona i powiązana ze stylem życia. Powodem zaburzeń w poziomie cukru w tym przypadku są bowiem zmiany metabolizmu zmierzające do nieprawidłowego wydzielania insuliny lub jej niewystarczającego wykorzystania przez organizm. Głównym czynnikiem ryzyka tego typu cukrzycy jest otyłość spowodowana nieprawidłową dietą. Częściej chorują także osoby starsze, cierpiące na nadciśnienie, mające podwyższony poziom cholesterolu. Cukrzyca jest także powikłaniem niektórych chorób wątroby i trzustki. Najważniejszym objawem cukrzycy jest zbyt wysoki poziom cukru we krwi, dlatego trzeba systematycznie przeprowadzać badania w tym kierunku. O cukrzycy mówi się, gdy przed jedzeniem poziom cukru jest wyższy niż 126 mg/dl, a 2 godziny po posiłku – 200 mg/dl. Po stwierdzeniu cukrzycy, wprowadza się leczenie zależnie od typu choroby oraz stopnia jej zaawansowania. W przypadku cukrzycy typu 1 podawana jest insulina. Cukrzyca typu 2 wymaga w pierwszych fazach farmakoterapii, połączonej z dietą – ma to pomóc obniżeniu poziomu cukru, a także zwiększyć wrażliwość organizmu na insulinę. Ścisłe przestrzeganie zaleceń lekarza pozwala uniknąć chorób współwystępujących z cukrzycą oraz innych schorzeń o tych samych czynnikach ryzyka.

OFF

Categories: Bez kategorii

admin

Kalendarz

marzec 2013
P W Ś C P S N
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031